poniedziałek, 19 października 2015

Naleśniki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Naleśniki z kapustą kiszoną i pieczarkami 


Składniki naleśniki : 
  • 200g mąki, 
  • 50g roztopionego masła, 
  • 2 jajka, 
  • 2 szklanki mleka,
  •  szczypta soli.
 Składniki dodatkowe : 
  • bułka tarta,
  •  2 jajka,
  • 2 łyżki mleka, 
  •  olej do smażenia.

Składniki farsz :
  • 300g pieczarek,
  • 800g - 1 kg kapusty kiszonej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 cebule,
  • kminek mielony,
  • 2 łyżki masła.
 
Przygotowanie naleśniki : 

Wszystkie składniki ubij na gładką masę.  Smaż naleśniki wylewając partiami ciasto na gorącej patelni. Usmażone naleśniki ułóż jeden na drugim.

Przygotowanie farsz :

Cebulę posiekaj. Pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i wrzuć cebulę. Podsmaż chwilę. Dodaj pieczarki i smaż aż całkowicie odparuje woda. Kapustę odciśnij i posiekaj. Dodaj do pieczarek i cebuli. Duś aż kapusta będzie miękka dolewając co jakiś czas wodę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kminkiem.

Przygotowanie krokiety : 

Na każdy naleśnik ułóż farsz. Zwiń, obtocz w rozbełtanych jajkach z mlekiem i na końcu w bułce tartej i sezamie. Smaż na złoty kolor. 
  

4 komentarze:

  1. ....czyli pyszne krokiety :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z tych niby zwykłych dań, które mi się jakoś tak świątecznie kojarzą. Co nie znaczy, że nie zjadam częściej :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile krokietów wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Zależy od wielkości patelni na jakiej będziesz smażyć nalesniki

    OdpowiedzUsuń

Print