Pizza z ogórkiem kiszonym i szynką
Składniki :
- 23-25 g drożdży
- 500g mąki
- 250 ml letniej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut. Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto. Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza. Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut. Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie formując cienki placek.
Składniki :
- sos pomidorowy,
- szynka wędzona,
- ser mozzarella,
- pomidory,
- ogórki kiszone,
- kukurydza.
Posmaruj sosem ciasto do pizzy. Ułóż szynkę, pokrojone pomidory i ogórek. Rozłóż kukurydzę. Posyp serem. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut.
Ale pysznie wygląda ta pizza;)
OdpowiedzUsuńNigdy bym nie pomyślała o ułożeniu na pizzy kiszonego ogórka :)
OdpowiedzUsuńJakiej mąki najlepiej użyć? Typ 450?
OdpowiedzUsuńBedzie odpowiednia.
UsuńBedzie odpowiednia.
Usuń