piątek, 18 września 2015

Pianka adwokatowa z kokosem

Pianka adwokatowa z kokosem 


Składniki biszkopt : ( forma 24x29 cm)
  • 4 jajka,
  •  120g cukru,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia..
Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka i wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.


Składniki masa :


  • 250m śmietanki 30%,
  • 200g serka mascarpone,
  • 150 ml adwokatu ( likier jajeczny ),
  •  150g wiórek kokosowych,
  •  2 łyżki żelatyny.
  Przygotowanie :

Żelatynę rozpuść w 1/4  szklanki gorącej wody. Śmietanę ubij na sztywno i dodawaj partiami serek. Nie przerywając miksowania dodaj likier jajeczny. Wsyp kokos. Wolnym strumieniem wlej żelatynę i dokładnie zmiksuj składniki.
 

Na ostudzony biszkopt wlej masę adwokatową, posyp wiórkami kokosowymi. Włóż do lodówki na minimum 12 godzin.



5 komentarzy:

  1. Çok nefis ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubię a wręcz nie cierpię wiórków kokosowych, a to ciasto wygląda tak cudownie...

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto wygląda idealnie! *.*
    Cudowny przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś zdecydowanie dla mnie, przepadam za ciastami z adwokatem :)

    OdpowiedzUsuń

Print