Ciasto pianka z delicjami i galaretką
Składniki biszkopt : ( Blaszka 28cm x 25 cm )
- 4 jajka,
- 120g cukru,
- 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki pianka różowa :
- 2 opakowania galaretki truskawkowej,
- 500 ml śmietanki 30%,
- 2-3 łyżki cukru pudru.
Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody. Śmietankę wlej do miski. Dodaj cukier puder i delikatnie ubij. Wlej ostudzoną galaretkę i połącz składniki.
Składniki dodatkowe :
- ciastka typu delicje,
- 2 galaretki malinowe.
Galaretki malinowe rozpuść w 3 szklankach gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia.
Ostudzony biszkopt przełóż do formy w której się piekł. Wlej na niego wcześniej przygotowaną piankę. Na górze ułóż w niewielkim odstępie ciastka delicje. Włóż do lodówki na 1 godzinę. Wlej tężejąca galaretkę i ponownie włóż do lodówki na 3-4 godziny.
bardzo fajny pomysl na lekkie ciasto :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło świetne.Idealne warstwy i ten truskawkowy kolor kusi do posmakowania;)
OdpowiedzUsuńdla mnie znakomite :)
OdpowiedzUsuńLubię tego typu ciasta :P
OdpowiedzUsuńCudownie leciutkie pyszności :)
OdpowiedzUsuńmmm zjadłabym <3
OdpowiedzUsuń