czwartek, 11 czerwca 2015

Ciasto pianka z delicjami i galaretką

Ciasto pianka z delicjami i galaretką


Składniki biszkopt : Blaszka 28cm x 25 cm )
  • 4 jajka,
  •  120g cukru,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
 Przygotowanie biszkopt : 

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.



Składniki pianka różowa :


  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,
  •  500 ml śmietanki 30%,
  • 2-3 łyżki cukru pudru.
 Przygotowanie pianki różowej :

Galaretki rozpuść w szklance gorącej wody. Śmietankę wlej do miski. Dodaj cukier puder i delikatnie ubij. Wlej ostudzoną galaretkę i połącz składniki.   

Składniki dodatkowe :
  • ciastka typu delicje,
  • 2 galaretki malinowe.
 Przygotowanie ciasta :

Galaretki malinowe rozpuść w 3 szklankach gorącej wody. Pozostaw do ostudzenia.

Ostudzony biszkopt przełóż do formy w której się piekł.   Wlej na niego wcześniej przygotowaną piankę. Na górze ułóż w niewielkim odstępie ciastka delicje. Włóż do lodówki na 1 godzinę. Wlej tężejąca galaretkę i ponownie włóż do lodówki na 3-4 godziny. 


6 komentarzy:

  1. bardzo fajny pomysl na lekkie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyszło świetne.Idealne warstwy i ten truskawkowy kolor kusi do posmakowania;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie leciutkie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Print