sobota, 16 maja 2015

Syrop z rabarbaru

Syrop z rabarbaru 


Składniki :
  • 1 kg rabarbaru,
  • 600g cukru,
  • 500ml wody,
  • sok z 1 cytryny.
Przygotowanie :

Rabarbar umyj i potnij na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka i wsyp cukier. Wymieszaj tak aby cukier oblepił cały rabarbar. Odstaw na 1 godzinę aż rabarbar "puści "sok. Wlej wodę, sok z cytryny i gotuj na małym ogniu aż syrop zgęstnieje. Powstały syrop przelej przez sito. 

Ugotowany rabarbar możesz wykorzystać do ciasta. 


10 komentarzy:

  1. Jak długo może stać syrop? Rozumiem że później należy rozcieńczyć go z wodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syropu nie pasteryzowałam wiec myślę że 3-4 dni w lodówce może leżeć.
      Syrop należy rozcieńczyć z wodę.

      Usuń
  2. A i jeszcze jedno pytanie, sok z cytryny dodać razem z wodą jeszcze przed gotowaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wlej sok z cytryny przed gotowaniem.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. można zapasteryzować? Wspaniały kolor!

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędny ma kolor, uwielbiam taki syrop :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudeńko, istny rarytas na ciepłe dni:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Syrop wyszedł pięknie czerwony i klarowny, a przy tym strasznie gorzki i nie do picia ;/nie wiem co poszło nie tak.

    OdpowiedzUsuń

Print