czwartek, 5 marca 2020

Schab pieczony w marynacie z majonezu

Schab pieczony w marynacie z majonezu



Składniki :
  • 1,2 kg schabu bez kości,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 3 liście laurowe,
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego.

Przygotowanie : 

Do miski przełóż majonez. Wsyp przyprawy -  sól, pieprz,
paprykę i tymianek. Wymieszaj. Marynatą posmaruj mięso.
Czosnek pokrój na mniejsze plasterki i posyp mięso.

Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.

Marchew, pietruszkę i cebulę pokrój na mniejsze kawałki.
Dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
Wymieszaj całość.
Warzywa przełóż do naczynia z mięsem.

Całość przykryj folią i włóż do nagrzanego
piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez  60minut.
Po tym czasie ściągnij folię i piecz przez 20 minut.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print