czwartek, 8 listopada 2018

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Gulasz wieprzowy z pieczarkami 


Składniki : 
  • 400-500g łopatki wieprzowej bez kości, 
  • 1 cebula, 
  • 2 marchewki,
  • 200g pieczarek,
  •  1 łyżka mąki, 
  • 1 łyżka wędzonej papryki, 
  • 2 liście laurowe, 
  • ziele angielskie, 
  • bulion,( tak aby przykryło mięso )
  •  sól, pieprz, 
  • olej do smażenia, 

Przygotowanie : 
 
Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Mięso oczyść, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na kawałki i oprósz mąką. Smaż na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i przełóż na talerz. Cebulę, pieczarki i marchewki pokrój w kostkę i smaż na tym samym tłuszczu  co mięso. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i paprykę . Duś pod przykryciem przez  40-50 minut co jakiś czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.  Podawaj gorące. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print