poniedziałek, 15 grudnia 2014

Polędwiczki wieprzowe w miodowym sosie piwnym

Polędwiczki wieprzowe w miodowym sosie piwnym 
ze słodką czerwoną kapustą

Pyszne i delikatne polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie miodowym z dodatkiem piwa Książęcego.
Idealnie komponują się z duszoną kapustą czerwoną.

Receptura potrawy została skomponowana specjalnie 
do piwa Książęce Chlebowo Miodowe.


Składniki :
  • 1 polędwica wieprzowa,
  • 200 ml piwa Książece chlebowo-miodowe,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta imbiru,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • olej do smażenia.
 Przygotowanie :

 Polędwiczkę opłucz. Pokrój na plasterki. Posyp sola i pieprzem. Podsmaż na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju z dwóch stron. Dodaj sos sojowy i smaż jeszcze chwilę. Wlej piwo. Dodaj miód, cynamon i imbir. Duś mięso na wolnym ogniu parę minut. Do sosu wlej śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Składniki słodka kapusta miodowa :
  • 400g czerwonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 ml piwa Książece chlebowo-miodowe,
  • sól,
  • pieprz, 
  • ziele angielskie,
  • 1/2 łyżeczki goździków, 
  • sok z cytryny,
  • cukier.
 Przygotowanie :

Kapustę i cebulę  drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło. Podsmaż chwilę cebulę i wrzuć kapustę. Smaż parę minut co jakiś czas mieszając. Wlej piwo. Dodaj pieprz, ziele angielskie i goździki . Duś pod przykryciem na wolnym ogniu 20-25 minut. Na koniec wlej sok z cytryny i dopraw do smaku solą i cukrem.  

1 komentarz:

Print