Makowiec zawijany 
Składniki : ( 2 makowce )
- 500g mąki,
 - 40g świeżych drożdży,
 - 250ml ciepłego mleka,
 - 4 żołtka,
 - 250g cukru,
 - 60g roztopionego masła,
 - szczypta soli,
 - masa makowa. ( do masy makowej nie użyłam bakalii )
 
Przygotowanie :
Przygotuj zaczyn. Do miseczki dodaj pokruszone drożdże. Wlej 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Wymieszaj składniki. Odstaw na 10 minut.
Żółtka ubij z cukrem na puszysta masę. Do miski wsyp mąkę, sól. Dodaj mleko i roztopione masło. Wlej zaczyn i puszyste żółtka. Wyrób elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. 
Ciasto podziel na dwie części. Każdą cześć rozwałkuj. Posmaruj masą makową i zwiń w roladkę. Końce ze sobą zlep. Zawiń w papier do pieczenia. Końce ze sobą zwiąż nitką. Odstaw ponownie na 15 minut.
Makowce włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 50-55 minut. 
Makowiec polej lukrem lub czekoladą. 
Piękny ;)
OdpowiedzUsuń