poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Puszysta babka zebra

Puszysta babka zebra




Pyszna, delikatna a zarazem lekko wilgotna.
Idealna na świąteczny stół. 

Składniki :
  • 5 jajek,
  • 1,5 szklanki cukru, 
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 250g margaryny Palma z Murzynkiem Bielmar,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 szklanka wody,
  • margaryna do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy.
 Przygotowanie :

Margarynę włóż do rondelka i postaw na bardzo małym ogniu tak aby się roztopiła.  Białka ubij na sztywną piankę. Nie przerywając miksowania wsyp partiami cukier. Dodaj do piany po jednym żółtku oraz partiami wlej margarynę, wodę oraz wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę masy odlej i wsyp kakao. Zmiksuj na jednolitą masę. Formę wysmaruj margaryną oraz posyp bułką tartą. Masę wlej na przemian po 1 łyżce, raz jasną raz ciemną. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 min.

12 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie! Musi być na prawdę pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie i apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka ładna :) Perfekcyjne paski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny tylko musiałam robić dwa razy bo się za pierwszym wyjąć nie chciał i się rozwalił :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może babka była za ciepła lub zapomniałaś posmarować i posypać blaszki.

      Cieszę się że smakowała :)

      Jutro znów będę ją piekła dla najbliższych :)

      Wesołych Świat

      Usuń
  5. witam ja piekie taką babkie tylko ze szlkanką oleju

    OdpowiedzUsuń
  6. mi wyszedł zakalec czemu/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przykro mi, niestety nie wiem co mogło pójść nie tak

      Usuń
    2. Jest przepyszna jedną upiekłam i już zjedli teraz piekę drugą

      Usuń
  7. Zamiast wody dałam mleko i wyszło rewelacyjnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do dodanie zdjęcia na fb Anyzkowa :)

      Pozdrawiam !

      Usuń

Print