sobota, 12 kwietnia 2014

Malutkie bułeczki "chałka"

Malutkie bułeczki "chałka"



Składniki chałka - bułeczki :
  • 45-50 g świeżych drożdży,
  • 500g mąki,
  • 1/2 szklanka mleka,
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 rozbełtane jajko do posmarowania.
 Składniki kruszonka :
  • 2 łyżeczki masła,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka mąki.
 Przygotowanie chałki - bułeczki :

Przygotuj rozczyn z drożdży. Do kubka wlej ciepłe mleko, wsyp cukier, 2 łyżki mąki i drożdże. Połącz składniki i zostaw aby wyrosło. Do miski wsyp mąkę, wlej wodę, dodaj rozczyn, rozbełtane jajka oraz masło. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 50-60minut. Podziel ciasto na mniejsze części. Uformuj okrągłe bułeczki i włóż do metalowych foremek. Odstaw aby chałka podrosła. 

Przygotowanie kruszonki :

 Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.

Bułeczki posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut. 



4 komentarze:

  1. Chłka kojarzy mi się z podłużną bułką a tu prosze jaka odmiana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis dokładnie jest z podłużnej chałki z kruszonką :)
      Tylko inaczej podane :)

      Usuń
  2. Cudowny pomysł, zdjęcia i bułeczki są przeurocze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe, bardzo mi się podobają:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Print