wtorek, 8 kwietnia 2014

Babka "zebra" warstwowa

Babka "zebra" warstwowa


Składniki :
  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 100g miękkiego masła,
  • 200g cukru pudru,
  • 7 jajek,
  • 2 łyżki kakao,
  • masło do posmarowania formy,
  • kasza manna do posypania formy.
Przygotowanie :

Przesiej mąkę pszenną, kukurydzianą i budyń.  Masło utrzyj mikserem na puszysta masę. Nie przerywając miksowania dodaj partiami cukier puder. Dodawaj pojedynczo żółtka. Miksując dodaj wymieszaną mąkę z budyniem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą. Podziel ciasto na dwie części i do jednej wsyp kakao i wymieszaj delikatnie. Wysmaruj blaszkę masłem i posyp kaszą manną. Dno tortownicy wysmaruj pierwszą warstwą ciasta ( na jedną warstwę dawałam 4 łyżki stołowe ciasta ). Wstaw do piekarnika na 8 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ułóż kolejną warstwę ciasta ( na przemian białą i kakaową).  Czynność powtarzaj aż skończy się ciasto.





18 komentarzy:

  1. mmmm.... musi być przepyszna... z pewnością się skuszę!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka urocza! pomysłowo, by taką pasiastą babę upiec :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie się prezentuje. Inaczej niż wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wuaw!!!! il est superbe et sans doute une vrai délice!

    Bisous

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale słodkości.. Pięknie słodko, ta babka wygląda :) Szkoda że się odchudzam :>

    czekamynacud.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Babki zebra w takiej wersji jeszcze nie widziałam . :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna! I jakie ma cudowne łatki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedno z moich pierwszych ciast! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. nie rozumiem czegoś. Czy każdą warstwę wstadzam po kolei na 8 minut? czy tylko pierwsza?

    OdpowiedzUsuń
  10. Każdą warstwę piecz około 8-10 minut

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a czy wtedy przy takim czasie pieczenia ta dolna warstwa będzie za bardzo spieczona a na na samej górze niedopieczona? czy babka na pewno wyjdzie?

      Usuń
    2. Proszę się nie martwic, babka się nie spiecze.
      Piekłam już drugi raz z tym sposobem i wszystko było w porządku.

      Tutaj link do ciasta warstwowego --> http://anyzkowo.blogspot.com/2014/02/ciasto-warstwowe.html

      Pieczony tym samym sposobem.

      Usuń
  11. Czy zamiast mąki kukurydzianej mogę dać mąkę pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście. Mozesz zastąpić mąka pszenna lub budyniem

      Usuń

Print