sobota, 21 września 2013

Śliwki w occie

Śliwki w occie

Pyszne śliwki zatopione w słodko - octowej zalewie.
Idealne do deserów czy mięs.

Składniki :
  • 2kg twardych śliwek
  • 1L octu 10% Jamar
  • 1 kg cukru
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżki goździków
 Przygotowanie :

Do garnka wlej ocet, wsyp cukier i dodaj przyprawy. Zagotuj całość. Śliwki dokładnie umyj i ponakłuwaj wykałaczką. Śliwki ułóż w wyparzonych słoikach. Zalej gorącą zalewą i mocno zakręć słoiki. Pasteryzuj ok 20 - 25 minut.   

4 komentarze:

  1. Takie śliwki pamiętam z różnych imprez imieninowych u mojej ś.p Babci.
    Jejku, byłam małą dziewczynką i najlepiej z zastawionego stołu lubiłam zjadać suchy chleb i śliwki w occie :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. aż litr octu na dwa kg śliwek??? no i zapomniałas o wodzie. a umie a przepis podaje:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Przy takich mega ilosciach składników zalewy-do dosć niewielkiej partii produktu wyjsciowego i proporcjach octu do cukru,bardzo prawdopodobne jest,że jest to zalewa bez wody-intensywna,moc charakteru;).Jestem w stanie uwierzyć,przy dobrych węgierkach,ze produkt finalny jest smaczny,pod warunkiem odleżakowania:DD...a gdyby tak zamiast octem "szpirytusem",Panie zalać...to by się działo!!;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Ktoś robił z tego przepisu? Dobre wyszły?

    OdpowiedzUsuń

Print