poniedziałek, 23 września 2013

Serowa tarta z gruszkami

Serowa tarta z gruszkami

Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej, dziś znana i lubiana na całym świecie. Od dłuższego czasu chodziła za mną.  Tutaj jak z nieba spadła firma Delecta ze swoją Tarta na 1001 sposobów. Zawiera ciasto do przygotowania i fix. W środku znajdziemy też książeczkę z przykładowymi przepisami. Pozostaje nam wybrać nasze ulubione dodatki i przystępujemy do działania. Tarta od Delecta jest prosta do wykonania, każdy sobie z tym poradzi. Dorzucamy czego dusza zapragnie i już możemy poczuć się jak byśmy odwiedzali Francję :)Ja postawiłam na gruszkę, pyszny, niedoceniany owoc. Jak wyszło możecie zobaczyć poniżej.

Składniki :
  • 1 opakowanie Delecta Tarta na słodko
  •   2 duże gruszki
  • 300g serka homogenizowanego (ja użyłam waniliowego)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kora cynamonu
  •  2 gwiazdki anyżku
  • 2 jajka ( do sera)
  • 1 jajko ( do ciasta)
  • 125g margaryny
Przygotowanie :

Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni.  Do miski wsyp mieszankę, dodaj margarynę i wbij jajko. Szybko zmiksuj mikserem. Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką i wyłóż na formę wysmarowaną tłuszczem. Ciasto włóż do piekarnika na 10 minut.

Gruszki obierz i włóż do garnka. Wlej wodę tak aby były całe przykryte. Wsyp przyprawy i cukier. Gotuj przez 15 minut. Gruszki przekrój na pół i wytnij nasienie. Delikatnie ku górze nakrój gruszkę w paseczki. 

Do miseczki wrzuć ser. Wbij jajka  oraz mieszankę "fix tarta na słodko". Dokładnie połącz składniki.

Na podpieczony spód wylej ser i ułóż gruszki. Piecz przez 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopni.



13 komentarzy:

  1. Szkoda tylko, że ciasta z paczki zabierają całą zabawę pieczenia, domowy smak, a co najgorsze nie czuć w nim miłości.
    Mimo wszystko zrobiłaś mi ochotę na ciasto z gruszkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie ciasto w proszku to nic złego. Znam osoby co starają się zrobić tarte a ciasto zawsze im nie wychodzi. A to jest fajna alernatywa dla osób co mało pieką.

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale, super ułożyłaś te gruszki. Czy to te serduszka na zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za miłe słowa. Wykrywacze to TE podarowane :P

      Usuń
  3. Miłość w wypieku bierze się z pieczenia dla kogos, ze moge zrobic przyjemność. I to sie liczy. Piekna i apetyczna tarta. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. @Anonimie skąd ta opinia, że w cieście z pudełka nie ma zabawy? albo smaku?
    Spróbuj, może zmienisz zdanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku jest naprawdę dobre. Polecam w 100% :)

      Usuń
    2. Wygląda pysznie,gruszki to moje ukochane owoce.Radość,że jest tarta z pudelka bo inaczej nigdy bym tego nie upiekła.Serce 💗 dorzucę i ukochany będzie z czułością o mnie myślał zajadając deser😃

      Usuń
  5. przepiękna, a ja nie widziałam jeszcze tej Delecty, muszę poszukać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczna, taka jeszcze słoneczna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. to w sumie 5 jaj uzylas? 1 do ciasta a 4 do masy?

    OdpowiedzUsuń

Print