wtorek, 6 sierpnia 2013

Serowa tarta z karmelizowanymi pomidorami nadzianymi serkiem

Serowa tarta z karmelizowanymi pomidorami 
nadzianymi serkiem

Wyjątkowe połączenie smaków.

Karmelizowane pomidory stały się słodkie a serek w środku kremowy. 
Wszytsko ułożone na serowym kruchym spodzie.

Składniki tarta :
  • 150g masła
  • 150g żółtego sera
  • 1 szklanka mąki
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki bazylii
Składniki nadzienie :
  • świeże pomidory
  • 1 opakowanie serka Almette z ziołami
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
 Przygotowanie :

Masło i ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski. Dodaj mąkę żółtko i przyprawy. Szybko ugnieć ciasto. Uformuj kulkę, owiń folią aluminiową i włóż do lodówki na 30-40minut. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Pomidory natnij i sparz gorącą wodą.  Delikatnie obierz ze skórki. Z pomidorów wytnij nasiona. Rozgrzej patelnie, wrzuć masło i cukier. Smaż pomidory z każdej strony parę minut aż powstanie sos. Przełóż pomidory na talerz i zostaw aż ostygną. Do każdej połówki włóż serek  i ułóż pomidory obok siebie. Polej całość powstałym sosem. Tartę włóż do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.


5 komentarzy:

  1. Ależ ona kolorowa! Bardzo ciekawy przepis. Nie spotkałam się jeszcze z taką tartą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow super wyglada, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialna tarta! Słodkie pomidorki, serek, i ser w cieście... Mniaam ;)

    OdpowiedzUsuń

Print