poniedziałek, 7 stycznia 2013

Ciasto z kryształkami

Ciasto z kryształkami

Nazwę ciasta wymyślił mój maluszek. 
Jak tylko zobaczył galaretkę w cieście powiedział że są to małe kolorowe kryształki.
Polecam ciasto. Proste do zrobienia i na dodatek bardzo smaczne.


Składniki ciasto : 2,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 3 jajka, 1 szklanka mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250g masła, 2 łyżki kakao.

Przygotowanie ciasto :  Masło rozpuść w rondelku. Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość utrzyj na puszystą masę. Powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przekrywając miksowania. Wlej mleko i masło. Połącz składniki. Na koniec wsyp kakao i delikatnie zmiksuj. Ciasto wlej na blaszkę wyłożoną proszkiem do pieczenia. piecz w nagrzanym piekarniku przez 35-40minut w temperaturze 200 stopni.

Składniki krem budyniowy : 2 opakowania budyniu waniliowego (z cukrem) , 0,7l mleka, 100g miękkiego masła.



Przygotowanie kremu budyniowego : 0,5l mleka zagotuj. Do reszty wsyp budyń i dokładnie wymieszaj. Do gotującego się mleka wlej pozostałą cześć i wymieszaj składniki aż budyń będzie gęsty. Całość ostudź. Masło utrzyj na puszystą masę i porcjami dodawaj budyń cały czas mieszając.

Składniki kryształki : 3 galaretki w różnym kolorze.

Przygotowanie galaretki : galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Każdy kolor osobno. Pozostaw do stężenia.

Przygotowanie ciasta z kryształkami : Ostudzone ciasto przekrój na pół. Połowę masy budyniowej rozsmaruj na jednej części ciasta.Wsyp galaretki pokrojone na kostki. Wlej pozostałą cześć masy i przykryj drugą połówką ciasta. Całość wsadź do lodówki na 2 godziny. 









Koniecznie zobacz inne propozycje na ciasto z galaretką :

 

























5 komentarzy:

  1. Nie nadążam za czytaniem Twoich przepisów, albo masz wszystko do przodu zrobione i tylko publikujesz zdjęcia, albo Twoja kuchnia działa 24/h 7 dni w tygodniu ;-)))

    Uuuuwielbiam galaretkę, więc ciasto ląduje na pierwszym miejscu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Na pewno wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwa jest trafiona i brzmi świetnie! Brawo autor!!
    Poza nazwą prezentuje się równie kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm lubię takie smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam to ciasto, niestety wyszło zakalcowate...

    OdpowiedzUsuń

Print