poniedziałek, 9 lipca 2012

Plecionka z nutellą

Plecionka z nutellą

Muszę się przyznać że pomysł na plecionkę z nuttelą wymyślił mój mały Kuba.
Choć nie ma się co dziwić z nutella jadłby wszystko.
 Z przepisu na plecionkę jagodową wychodzi dużo ciasta więc przygotowaliśmy dwie.
Niestety moja jagodowa przegrała z nutelkową. 

Składniki : 1,5 opakowania suchych drożdży, 200g jogurtu naturalnego, 2 jajka, 4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 120g miękkiego masła, 1 łyżeczka soli, 1 jajko do posmarowania, nutella.

Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, cukier, suche drożdże, sól  - wymieszaj składniki. Wbij jajka do mąki , wlej jogurt i dodaj bardzo miękkie masło. Wyrób gładkie ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i  odstaw na 40-50 minut. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Na środku ciasta rozsmaruj nutellę. Po obu stronach potnij boki na równe pionowe paseczki i nakładaj na siebie pod skosem. Plecionkę odstaw na 30 minut. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180stopni. 
 
Jeśli wystarczy Wam 1 duża plecionka z nutellą wystarczy że przygotujecie ciasto z połowy składników.


 
 
 
 

23 komentarze:

  1. widzę,że młodszy brat po siostrze przejmuje kulinarną wyobraźnię xd
    świetna ta plecionka. wygląda pięknie.
    a ja bym jednak pozostała przy jagodowej, chociaż obie są cudowne ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieciaki mają niezłe pomysły :) A że też uwielbiam Nutellę, dodaję przepis do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wyprobowac . Dzieciaki przepradają za nutellą.

      Usuń
    2. nie tylko dzieciaki :D
      mam pytanie, czy można użyć drożdży świeżych? niestety nic mi z suszonymi nigdy nie wyrosło...

      Usuń
    3. ja używam tylko suszonych drożdży bo nie lubie zapachu świezych. Wystarczy że użyjesz składników w tempetarurze pokojowej a ciasto urośnie idealnie. Poza tym to jest wygodniejsze, wsypujesz do mąki i nic wiecej robić nie musisz.
      używam suszonych drożdży z oetkera i nigdy sie nie zawiodłam a ciasto nie pachnie w ogole drożdzami . Jeśli nie ufasz takim to nie ma przeszkody użyć świeżych. Przygotuj tylko wcześniej zaczyn. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Pysznie! Poprosze kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. to nutellowe wnętrze jest okrutnie kuszące

    OdpowiedzUsuń
  5. no nie! teraz będę musiała taką upiec:D wygląda znakomicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dużo pracy przy tym nie ma i własnie to lubie w ciastach drożdżowych. Wszycasz do miski i wyrabiasz ciasto. Efekt jest oszałamiający. Pozdrawiam

      Usuń
  6. No to jest boskie, ale nie martw się ja bym Ci zjadła najpierw tą jagodową, bo u mnie na pierwszym miejscu jest wszystko z owocami :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pysznie, choć nie wiem czy u mnie nie przegrałaby jednak z jagodową:)

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacyjna!

    OdpowiedzUsuń
  9. o mamciu, porywam kawałek *_* jest cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja troche z innej beczki;
    ile ciastek wychodzi z tego przepisu? http://anyzkowo.blogspot.com/2012/03/ciasteczko-w-ciasteczku.html?showComment=1337280812884#c1228240038130877431
    jakiej wielkości ma być opakowanie oreo? (ile g.)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale cudna Amorku, nie tylko moj Kruszyn by sie nia zachwycal!! love nutella!!! :-))

    OdpowiedzUsuń
  12. REWELACJA, koniecznie muszę jak najszybciej wypróbować ten przepis !! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. oblednie pyszne te zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglada fantastycznie (jak wszystkie Twoje ciasta :)) I ta polplynna nutella...mozna sie zakochac :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  15. Haaa! Teraz będzie wiele okazji do spotykania się ze znajomymi więc wypróbuję, bo kto nie kocha nutelli?:PP:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Ojeje świetny blog! A plecionkę będę robić jeszcze dziś :)! Pytanko: Ile zużyłaś Nutelli?

    OdpowiedzUsuń

Print