piątek, 6 lipca 2012

Mini bułeczki cynamonowe

Mini bułeczki cynamonowe

Pulchne bułeczki cynamonowe.
Świetny początek dnia !

Składniki : 1,5 opakowania suchych drożdży , 1/2 szklanki cukru, 4 - 4,5 szklanki mąki, 2 szklanki ciepłego mleka, 50g masła, szczypta soli, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier (1/2 szklanki), sól i wymieszaj składniki. Dolewamy mleko i wyrabiamy giętkie ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40-50minut. Lepimy kulki w wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w roztopionym maśle a potem w cukrze (2 łyżki) wymieszanym z cynamonem. Układamy kulki w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez 30 minut.





26 komentarzy:

  1. Kochana, co to za cuda! wprost nie mogę wyjść z podziwu ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. One mi na takie mała kurczaczki wyglądają hi hi ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziekuje i zachęcam do wyprobowania :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  4. Jak słodkie Maluszki :D Idealne na dwa kęsy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypominają mięsne przekąski :) A to pyszne bułeczki cynamonowe. Zawsze miałam słabość do cynamonu :) No i ten pięknie wyglądający napój, to kawa/gorąca czekolada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kawka a co sobie odmawiać bitej śmietany ! ;D

      Usuń
  6. wyglądają jak puchate pączuszki! wspaniałe! porywam jedną do kawki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam cynamon, a takie puchate i delikatne bułeczki nadadzą się idealnie do niedzielnej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam wypieki cynamonowe, chciałabym taką bułeczkę na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  9. Przypominają mi trochę pieczone mini pączki. Lubię takie drożdżowe maleństwa, szczególnie z cynamonem. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ śliczne pulpeciki... i dodatkowo ta kawa...mmm. Mogę się wprosić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście że tak !
      z tego pzrepisu wychodzą dwa takie talerze wiec nie braknie :P
      jeden dla mnie drugi dla Ciebie :P

      Usuń
  11. Super :) Ja dziś robię bułeczki cynamonowe w formie ślimaczków, a drugie z wiśniami, gdyby nie ten upał w kuchni to było by naprawdę super ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają niesamowicie!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis świetny :) dzisiaj go wypróbowałam, moje dzieło można zobaczyć na blogu
    www.martula-gotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę że smakowało :)
      Pozdrawiam i polecam sie na przyszłość :)

      Usuń
  14. Amorku, przepis rewelacyjny, te cynamonowe maluchy są przepyszne, strasznie nam smakowały, zwłaszcza takie jeszcze cieplutkie, serdeczne dzięki za przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowały.
      U mnie w somu jak i u Ciebie znikaja najszybciej ciepłe wypieki :)

      Pozrawiam serdecznie

      Usuń
  15. Mam pytanko Drozdze dodajemy bezpośrednio z lodówki zimne i kruszymy?:)musze wyprobowacbprzepis....na ile buleczek starcza to 1.5opakowania w przepisie??:)

    OdpowiedzUsuń

Print