środa, 11 lipca 2012

Plecionka a`la pizza

Plecionka a`la pizza

Po bułeczkach z nadzieniem pizza przyszła pora na plecionkę.
Choć muszę się przyznać że miała być tradycyjna pizza, coś mi zostało po ostatnich wypiekach.
Plecionkę można przygotować w małej formie świetnie się sprawdzi na wycieczki czy piknik.



Składniki : 4 - 4,5 szklanki mąki, 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra vergine Monini, 10g suchych drożdży (1,5 opakowania), 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli, 1,5 szklanki ciepłej wody, 100g salami, 200g żółtego startego sera, puszka pomidorów krojonych w zalewie, puszka kukurydzy konserwowej, cebula, 1 jajko do posmarowania, przyprawa do pizzy. 

Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj składniki. Wlej wodę, oliwę i wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut. Podziel ciasto na dwie części.  Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt. Na środku ciasta rozsmaruj pomidory, dodaj salami, ser żółty, kukurydzę i pokrojoną cebulę. Poryp przyprawą do pizzy.  Po obu stronach potnij boki na równe pionowe paseczki i nakładaj na siebie pod skosem. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180stopni. 



Ciasto najlepiej jest rozwałkować na stolnicy, przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakładać składniki. W przeciwności do plecionki z owocami a`la pizza po nałożeniu składników jest dość ciężka. Z przepisu wychodzą dwie duże plecionki.  Jeżeli chcesz użyć świeżych drożdży zamiast suchych to przygotuj zaczyn z 50g świeżych drożdży. 





18 komentarzy:

  1. świetna. pyszne ma nadzienie, delikatne ciasto.
    idealna.

    i naprawdę genialna alternatywa dla pizzy, w końcu na piknik łatwiej zabrać!

    OdpowiedzUsuń
  2. bajecznie wyglądają te plecioneczki:) a jak smakują podobnie do pizzy to mnie nic więcej do szczęścia nie trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieciaki ją uwielbiają.
      Fajna odmiana na stole.
      pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Super, to coś dla takiego łasucha jak ja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. te plecionki są obłędne! muszę się skusić na jakąś :) trudny wybór, wszystkie są przepiękne i kuszące :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio wchodząc tutaj za każdym razem dostaję ślinotoku ;) Plecionki są świetne, na pewno jakąś zrobię, nie ma że boli :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotowanie jest bardzo proste i nie pochłania dużo czasu
      Chętnie bym się wprosiła :P

      Usuń
    2. Robiłem wczoraj mini pizzę i nie mogłem się oprzeć, żeby jednej nie zwinąć w plecionkę ;) Muszę trochę dopracować technikę zwijania, żeby były ładniejsze, ale i tak wyglądała bardzo fajnie :)

      Usuń
  6. świetna rzecz, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna i pyszna :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł i wykonanie, plecionka idealna na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaplanowałam ją sobie właśnie na najbliższe dni :D Musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  10. mam pytanie. czy na zimno jest równie smaczna? czy to danie zdecydowanie do zjedzenia zaraz po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Plecionka jak i bułeczki ale pizza idealne są na ciepło i na zimno.
      Wiele osób mi pisało że robiło własnie plecionkę lub bułeczki jak szli w góry lub na inną wycieczkę.
      Polecam serdecznie.

      Usuń
  11. jeśłi nie mamay suchysz drozdy to ile trzeba dać świezych ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło,
      Oczywiście że można użyć świeżych drożdży 50-55g.

      Pozdrawiam ciepło i życzę smacznego :)

      Usuń
  12. Najgorsza rzecz jaką mogłam teraz zrobić to kliknąć w odnośnik do pizzy! No i wpadłam po uszy i ślinię się do monitora.
    Jutro z samego rana zabieram się za ciasto i na wieczór będzie jak znalazł (oczywiście o ile to do wieczora dotrwa ;)).

    OdpowiedzUsuń

Print