sobota, 5 maja 2012

Jabłuszka pod pierzynką

Jabłuszka pod pierzynką

Pod pyszną pierzynką śnią sobie słodkie jabłuszka, rumienią się od ciepła i śnią by spowite słodyczą rozmarzyć nie jedno podniebienie. 
Wciąż mnie czarują swym smakiem, pozwólcie oczarować się im i Wy!

Składniki : 120g masła, 120g cukru pudru , 250g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka, 4 jabłka, opakowanie cukru waniliowego, 3 białka, 2 łyżki cukru pudru. 

Przygotowanie : Zimne masło pokroić w kostkę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem (120g) . Wyrobić kruszonkę. Dodać żółtka i dokładnie połączyć składniki. Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić ciasto. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ułożyć na cieście. Całość posypać cukrem waniliowym i wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 stopni. Białka ubić na sztywno, na koniec dodać cukier puder ( 2 łyżki) i ponownie zmiksować.  Wysunąć podpieczone ciasto z piekarnika i rozłożyć pianę na wierzch ciasta. Ponownie wsunąć ciasto do piekarnika i piec przez 10-15 min.


13 komentarzy:

  1. piękne zdjęcia.
    i naprawdę, rewelacyjne ciasto. coś jakby alternatywa dla szarlotki ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka gruba warstwa bezy :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale boska warstwa chmurowa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubie takie ciasta z warstwą bezową, slicznie wygladaja i pysznie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jabłka skryte pod cudownym bezowym obłoczkiem :) Pysznie, szarlotka deluxe!

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie się prezentuje :) I ta warstwa bezowa :) mmmmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne ciasto i przepiękna patera!

    OdpowiedzUsuń
  8. W tortownicy o jakiej średnicy było ciasto pieczone? ; )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uzyłam małej tortownicy ok 20-24 cm
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  9. a ja to dziś zmieszałam ze śliwką, nie starłam jabłek, tylko pokroiłam w plastry i na przemian układałam, wyszło, ale piana - ładna, lecz nie taka jak u was! jakaś podpowiedź na idealną chmurę???


    Pozdrawiam

    www.mieszak.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ciepło, Tą piankę piekłam prawie pod samą grzałką piekarnika :)

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń

Print