niedziela, 27 maja 2012

Różowe specjały czyli chłodnik

Różowe specjały czyli chłodnik

Idealny na upalne dni.
 Klasyczny polski chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki.


Składniki : botwinka z buraczkami, 1 ogórek, 5 rzodkiewek, 400g gęstego jogurtu, szczypiorek,1 ząbek czosnku, pieprz, sól.

Przygotowanie : Botwinkę myjemy, buraczki obieramy i wraz z łodyżkami kroimy na małe kawałki. Botwinkę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 10 minut. Ściągamy z ognia i studzimy. Ogórki i rzodkiewkę kroimy na małe kosteczki, czosnek zmiażdżmy przez praskę - wrzucamy do buraczków.
Do całości dolewamy jogurt . Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę.Całość posyp pokrojonym szczypiorkiem. 

4 komentarze:

  1. baardzo smakowity! oj, jak dawno nie jadłam takiego chłodnika...

    OdpowiedzUsuń
  2. OO z pewnością w upalne dni zrobię go nie raz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. it is Lithuanian not polish soup

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo, bardzo lubię takie rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń

Print