piątek, 4 maja 2012

Batoniki musli

Batoniki musli 

Keks w wersji mini. Pyszne, aromatyczne batoniki idealnie nadają się aby obdarować nimi nasze pociechy, niestety miejsca w małych dłoniach zabraknie bardzo szybko więc z pomocą przyjdą brzuszki, w których pyszne ciasteczka od razu znikną.

Składniki:  puszka mleka słodzonego , 400g płatków owsianych, 1/2 szklanki słonecznika, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki moreli, 1/2 szklanki orzechów laskowych, 1/2 szklanki żurawiny, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki pestek dyni , 3/4 słoika dżemu morelowego. 

Przygotowanie : Mleko  lekko podgrzewamy. W dużej misce mieszamy płatki owsiane z bakaliami. Dodajemy ciepłe mleko i dżem. Całość dokładnie łączymy. Wlewamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. 





19 komentarzy:

  1. jakże cudnie zapakowane!
    och, na piknik są genialne. tak sobie wziąć w łapkę i schrupać na świeżym powietrzu.

    OdpowiedzUsuń
  2. zamarzyłam, by i mnie ktoś obdarował takimi pysznymi batonikami!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonala przekaska na dlugi spacer albo piknik w parku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne te batoniki! Idealne na majowy weekend: wrzucasz do pudełeczka i na piknik marsz! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w pracy by mi się teraz przydały, tak do pochrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurczę, pysznie wyglądają! I bez jajek czy mąki...muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie , nie ma nic lepszego niż pyszne batoniki które są sprzymierzeńcem Naszej figury :P

      Usuń
  7. Bardzo fajny pomysł, szczególnie na długie godziny spędzane poza domem :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne :) Przypomniałaś mi o moich zapasach domowych batoników, które schowały się na dnie zamrażarki. Okazało się, że są pyszne na zimno, niemal bez rozmrażania!
    Polecam dodatek fig i syropu klonowego oraz wersję z płatkami corn flakes :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bakalie można mieszać w zależności od preferencji, czy to figi albo daktyle czy tez orzeszki ziemne :)

      Usuń
  9. Z pewnością wypróbuję przepis. Bardzo mi sie podoba.
    Pozdrawiamy Tapena

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdrowe, pyszne, pięknie opakowane. Cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale wypakowane dobrociami! z kawą orzechową muszą smakować nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam jedno pytanie. mleko skondensowane ma być słodzone ?????

    OdpowiedzUsuń
  13. Hi, how many grams in a jar of jam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. about 200 g apricot jam.
      Successful baking! For sure it will taste :)

      Usuń
  14. Pychotki takie te batoniki. Będe musiał spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie wsadzilam do piekarnika. Zapach cudny, dodałam jeszcze wiórki kokosowe i sezam oraz siemię lniane :) a ten zapach....

    OdpowiedzUsuń

Print