czwartek, 1 marca 2018

Wytrawne babeczki z chrzanowym serkiem i tatarem ze śledzi

Wytrawne babeczki 
z chrzanowym serkiem i tatarem ze śledzi


Składniki babeczki :
  • 300g mąki,
  • 200g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie babeczek :

Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, pieprz i pokrojone masło. Nożem posiekaj wszystko.  Dodaj żółtko i szybko zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 30-40 minut.  Ciasto rozwałkuj i wylep foremki ciastem.  Włóż do nagrzanego piekarnika na 10-14 minut w temperaturze 190 stopni i piecz na złoty kolor.

Składanki serek :

  • 200g kremowego serka naturalnego,
  • 2 łyżeczki chrzanu,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść posiekanej natki pietruszki.


Przygotowanie serka :

Kremowy serek przełóż do miski. Dodaj chrzan. Wsyp natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Dokładnie połącz składniki.

Składniki tatar :

  • 4 kiszone ogórki,
  • 6 filetów Seko w oleju Beczka Śledzi,
  • cebula ( użyłam z filetów Seko bedzka śledzi ),
  • 1 pomidor,
  • sól,
  • pieprz,
  • koperek,
  • 1 małe jabłko,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka oleju ( użyłam z filetów Seko beczka śledzi ).

Przygotowanie tatar : 

Filety śledziowe, jabłko,ogórek i pomidor drobno posiekaj. Przełóż do miski. Dodaj drobno pokrojony koperek. Wlej sok z cytryny oraz olej. Wymieszaj. Dopraw do smaku
solą i pieprzem.

Przygotowanie babeczek:

Każdą babeczkę wypełnij chrzanowym serkiem. Na górze ułóż tatar ze śledzia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print