czwartek, 29 grudnia 2016

Babcine ciasto z makiem

Babcine ciasto z makiem 


Składniki : ( blacha 26x24cm )
  • 300g mąki,
  • 200g masła,
  • 1 żółtko jajka L,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  180g cukru.
 Przygotowanie ciasta :

Do miski blendera wsyp mąkę, cukier  i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone masło oraz śmietanę i żółtko. Dokładnie zmiksuj składniki. Uformuj kulę i zawiń w folię. Ciasto włóż do lodówki na 1 godzinę. 

Składniki nadzienie :
  • 80g masła,
  •  1 jajko L,
  • 200g cukru pudru,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
  •  200g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g mielonego maku,
  • 250ml mleka,
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
Przygotowanie nadzienia :

 Do miski wsyp cukier puder. Dodaj miękkie masło, aromat waniliowy i jajko. Zmiksuj dokładnie aż masa będzie puszysta. Wsyp skórką z pomarańczy.Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz makiem. Nie przerywając miksowania do puszystej masy wsyp partiami mąkę z makiem oraz wlej partiami mleko. Dokładnie połącz składniki. 

Przygotowanie ciasta : 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj i przełóż do blaszki.  Wlej masę makową i przykryj całość drugim rozwałkowanym kawałkiem ciasta. Podziurkuj widelcem. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni  i piecz przez 50minut.


Składniki dodatkowe :

  • szklanka cukru pudru,
  • sok z cytryny.
 Przygotowanie :




Do miski wysp cukier puder. Mieszając wlej sok z cytryny tak aby lukier stał się lekko płynny. Ciasto posmaruj lukrem i włóż do lodówki na 3-4 godziny. 
Ciasto polej lukrem.  




2 komentarze:

Print