Ziemniaczane placuszki z fetą
Składniki :
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 jajka,
- mąka ziemniaczana,
- sól.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 3 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i wyrób jednolitą masę.
Dodatkowe składniki :
- 2 rozbełtane jajka,
- bułka tarta,
- olej,
- ser feta.
Na dłoni uformuj niewielki placuszek z masy ziemniaczanej. Na środku ułóż kawałek fety. Zlep ze sobą boki tworząc placuszka. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
A to ci dopiero ciekawy pomysł. Czytam, czytam i... zainteresował mnie smak tyk placuszków. Zawsze to jakaś odmiana :)
OdpowiedzUsuń