piątek, 21 sierpnia 2015

Ziemniaczane placuszki z fetą

Ziemniaczane placuszki z fetą 


Składniki :
  •  1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól.
 Przygotowanie placuszki :

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 3 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i   wyrób jednolitą masę.



Dodatkowe składniki :

  • 2 rozbełtane jajka,
  • bułka tarta,
  • olej,
  • ser feta.
Przygotowanie : 

 Na dłoni uformuj niewielki placuszek z
masy ziemniaczanej. Na środku ułóż kawałek fety. Zlep ze sobą boki tworząc placuszka. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

1 komentarz:

  1. A to ci dopiero ciekawy pomysł. Czytam, czytam i... zainteresował mnie smak tyk placuszków. Zawsze to jakaś odmiana :)

    OdpowiedzUsuń

Print