sobota, 14 lutego 2015

Marmurkowe ciasteczka serduszka

Marmurkowe ciasteczka serduszka 


Składniki : 

  • 120g miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • czerwony barwnik.
Przygotowanie :

Masło przełóż do miski  i za pomocą miksera utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wsyp cukier. Wbij jajko i połącz składniki. Na koniec wsyp partiami mąkę i wyrób ciasto. Podziel na dwie części. Do jednej dodaj barwnik spożywczy i połącz składniki ze sobą. Dwa kawałki ciasta zawiń osobno w folię i włóż do lodówki na 30-40 minut. Wyciągnij ciasto i połącz ze sobą dwa kawałki tworząc marmurkowy wzór. Rozwałkuj i wytnij foremkami serduszka. Ciasteczka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz 10-12 minut. 



4 komentarze:

Print