poniedziałek, 21 maja 2012

To co najlepsze - banany, czekolada i miód

To co najlepsze - banany, czekolada i miód 
Czyli banany pieczone w cieście francuskim 


Chyba nie ma lepszego połączenia jakim są banany z czekoladą i delikatnym ciastem francuskim.
Pyszne i genialne w smaku.
Czasami warto zafundować sobie trochę słodyczy po ciężkim dniu.



Składniki : 1/2 płatu ciasta francuskiego, 2 banany, 3 kostki gorzkiej czekolady, 2 łyżki miodu, garść płatków migdałów, jajko.

Przygotowanie:  Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Banany obrać, odkroić końcówki oraz polać miodem i obsypać wiórkami czekolady. Położyć banany na cieście francuskim i zawinąć. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i obsypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.  






6 komentarzy:

  1. rewelacja! i świetnie, że to coś innego od typowo nadziewanych kopert z ciasta francuskiego. jak banany i czekolada, to efekt nie może zawieść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne połączenie, aż ślinka cieknie na sam widok ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają fenomentalnie.
    Świetnie połączone smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. obłędnie wygląda, a banany i czekolada to połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie zaczynam to robić :)

    pozdrawiam
    www.mieszak.pl

    OdpowiedzUsuń

Print