poniedziałek, 28 maja 2012

Sernik ze śliwkami i kruszonką

Sernik ze śliwkami i kruszonką



Składniki : 150g ciastek kruchych kakaowych, 50g masła, 700g twarogu na sernik, 1 szklanka cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 2/3 śmietany 36%, 500g śliwek, 100g mąki, 50g masła, 50g cukru.

Przygotowanie : Ciasteczka rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem (50g). Wykładamy dno tortownicy. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier  (1 szklanka) i wbijamy po 1 jajku ciągle miksując. Do masy serowej wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę, wszystko dokładnie łączymy. Wylewamy na spód sernika. Śliwki przecinamy na pół i układamy na wierzchu sernika. Przygotowujemy kruszonkę - Ciepłe , rozpuszczone masło wlewamy do miski z mąką oraz cukrem (50g) wyrabiając palcami kruszonkę. Posypujemy sernik. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1 godz w temperaturze 180 stopni. Sernik studzimy i wkładamy na parę godzin do lodówki.



2 komentarze:

  1. Mmm pychota!! Ty to wiesz jak człowiekowi smaka narobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam- serniczek i sliwki w duecie- pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Print