czwartek, 31 maja 2012

Konfitura z truskawek i pianek marshallow

Konfitura z truskawek i pianek marshallow

Zastanawiam się czy coś smakuje lepiej od tej konfitury..
...Absolutnie nie !
Genialne połączenie smaków pianki, truskawek, wanilii i nutki cytryny.
Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że bardziej łasi na takie smakołyki są dorośli, dlatego kochani jak będziecie przygotowywać konfiturę to zróbcie podwójna porcje. 

Składniki : 1kg truskawek, opakowanie cukru żelującego 500g 2:1, sok z 2 cytryn, laska wanilii, 300g pianek marshallow, 100ml kremówki.

Przygotowanie : Truskawki umyj, oczyść i pokrój na kawałki. Wsyp cukier żelujący do truskawek, wlej sok z cytryny oraz laskę wanilii przekrój na pól , wyciągnij miąższ i wrzuć do garnka. Dokładnie połącz składniki i odstaw na 30 minut.  Masę truskawkową zagotuj ciągle mieszając. Gotuj 3-5 minut. Konfiturą natychmiast napełnij słoiczki do 2/3 wysokości. Do osobnego garnka wrzuć pianki pokrojone na kawałki, dodaj śmietanę i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając aż pianka się rozpuści. Dopełnij masą piankową słoiki. Zakręć i odwróć do góry dekielkami na 5 minut. Po tym czasie postaw słoik w normalnej pozycji i pozostaw do ostygnięcia. 

Słoiki można przechowywać w lodówce do 4 tygodni.




18 komentarzy:

  1. omfg, to musi być smak raju :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda absolutnie zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurde ale super pomysł, musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, muszę kiedyś zrobić coś takiego, bo jestem bardzo ciekawa smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy, oryginalny pomysł! Pianko nadadzą konfiturze delikatności. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. oo jeejuuuniuuu! zrobię! ^^ <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Też robiłam te konfitury z przepisu z gazetki. Są pyszne :)
    Dlaczego nie podajesz źródeł przepisu? Przepraszam, że się czepiam, ale teraz wygląda to tak jakbyś ty sama wymyśliła te rewelacyjne konfitury ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie znam dokładnego przepisu z gazety. Konfiturę dostałam w zeszłym roku od rodziny z Angli, gdzie pianki marshallow dodają do wszytskich deserów i słodkości. W tym roku gdy tylko pojawiły sie truskawki od razu musiałam przygotować konfiturę.
      Przepisy pewnie są bardzo podobne bo przechodzą drogą pantoflową.

      Usuń
  8. ha! ale zaskakujące połaczenie truskawek i pianek :D musze kiedys zrobić dla rodzinki lub gdy znajomi przyjdą:)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Toż to cudo! Pierwszy raz widzę taką! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. żartujesz, tak?
    proszę, powiedz, że żartujesz! rany, ta konfitura mnie powaliła.

    OdpowiedzUsuń
  11. Super oryginalny przepis, konfitury wyglądają obłędnie, też robię sama, czekam tylko na własne truskawki, póki co to bardzo lubię konfitury z Lidla, są na prawdę dobre i jest duży wybór.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. A 4 tygodnie w lodówce to słoik po otwarciu tak? bo rozumiem że zamknięty może leżeć i rok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, po otwarciu przechować w lodówce.

      Usuń

Print