środa, 2 maja 2012

Talarki czekoladowe z mascarpone i owocami

Talarki czekoladowe z mascarpone i owocami


Talarki z aromatycznego ciasta czekoladowego, okraszone delikatnym serkiem mascarpone oraz świeżymi owocami, to propozycja, której nie oprze się nikt. 
Mi udało się opierać się im tylko kilka chwil, a wy ile wytrzymacie?

Składniki : tabliczka gorzkiej czekolady 100g, 370g miękkiego masła, 350g cukru, 3 jajka, 1 1/5 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, 180ml mleka, opakowanie serka mascarpone 200g, sok z 1/2 cytryny, starta skórka z cytryny, 2 łyżki cukru pudru,  100ml śmietanki kremówki, owoce - truskawki, kiwi, borówki.

Przygotowanie :  Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać pojedynczo jajka. Wsypywać porcjami przesianą mąkę, proszek do pieczenia kakao. Ciągle miksując. Na koniec wlać mleko ( temperatura pokojowa mleka) i roztopioną czekoladę. Ciasto wlać do formy i piec w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 160 stopni. Ciasto ostudzić , wyciąć okrągłe formy. Ser mascarpone wymieszać z sokiem z cytryny, skórką cytryny, cukrem pudrem i śmietaną. Masę serową ułożyć na wykrojonym wcześniej talarku i udekorować owocami.




5 komentarzy:

Print