środa, 23 maja 2012

Migdałowe pucharki do lodów

Migdałowe pucharki do lodów

Pyszne, chrupiące i wyglądają nieziemsko.
Migdałowe pucharki do lodów, owoców, bitej śmietany czy co tylko sobie wymyślicie.


Składniki: 2 białka, 1/2 szklanki cukru, 100g mąki, 100g masła, szczypta soli, migdały płatki

Przygotowanie : Roztopić masło w rondelku, pozostawić do ostygnięcia. Białka wymieszać z cukrem, do powstania lekkiej piany. Dodać mąkę, sól. Dokładnie wymieszać. Powoli do masy białkowej dodać roztopione masło, dokładnie połączyć.  Na papierze do pieczenia rozprowadzić cienka warstwę masy formując koło.  Posypać górę płatkami migdałów. Całość wsadzić do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni. Piec 15 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika placki należy szybko przenieść łopatką na odwrócone do góry dnem kubki. Uformować  koszyczki ( delikatnie zgiąć w 3 miejscach ). Pozostawić na kubkach do ostygnięcia. Podawać z lodami, bitą śmietaną lub owocami sezonowymi.



8 komentarzy:

  1. Oj wyglądają nieziemsko, zgadzam się :)
    Bardzo elegancki sposób na podanie 'zwykłych' lodów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze jest to, że deser możemy zjeść w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kapitalny pomysł:)wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają wspaniale. Na lody w takich jadalnych pucharkach skusiłby się każdy. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie się prezentuje, jak w restauracji!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł, już robiłam kiedyś podobne czekoladowe, tylko, że jakoś dziwnie mi wyszły, już niedługo wypróbuję i ten przepis : )

    OdpowiedzUsuń

Print