poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Kulki jaglano-jarmużowe w sosie z pieczonych papryk

Kulki jaglano-jarmużowie w czerwonym sosie


Składniki :
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 100g mrożonego jarmużu, ( użyłam mrożonego w kostkach )
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia, 
  • sól,
  • pieprz, 
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • garść płatków owsianych,
  • 1 jajko.
Przygotowanie :

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek. Dodaj rozmrożony jarmuż. Smaż całość parę minut. 

Do miski przełóż kaszę. Dodaj podsmażony jarmuż. Wbij jajko i wsyp sól oraz pieprz. Dokładnie połącz składniki. W dłoniach uformuj pulpeciki i obtocz w bułce tartej wymieszanej z płatkami owsianymi. 

Kulki smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 


Składniki sos :

  • 2 czerwone papryki,
  • 1/2 czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 szklanka bulionu.
Przygotowanie :

Z papryki odetnij ogonek i wydrąż nasiona. Przetnij na pół i połóż na blaszce. Obok połóż ząbki czosnku. Wlej 1 łyżkę oleju i natrzyj całość. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 25minut.

Z papryki ściągnij skórkę. Zblenduj wraz z czosnkiem na gładką masę. 

Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Przelej sos z pieczonej papryki, bulion  i dodaj koncentrat. Duś całość parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Kluki przełóż do sosu i duś całość parę minut.

Danie podawaj z bagietkami posmarowanymi masłem czosnkowym. 


Przepis bierze udział w akcji :
Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań








Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Print