niedziela, 26 listopada 2017

Kruche rogaliki orzechowe

Kruche rogaliki orzechowe 


Składniki :
  • 1 szklanka orzechów laskowych drobno  posiekanych (  lub grubo zmielonych )
  •  300g zimnego masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 3 1/2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • cukier puder do posypania rogalików. 
Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, sól i cukier puder. Wymieszaj. Dodaj pokrojone masło i szybko połącz składniki. Dodaj orzechy i połącz ze sobą. Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Oderwij kawałek ciasta i zroluj w dłoniach wałeczki a następnie uformuj kształt rogalika. Ciasteczka ułóż obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piecz przez 12-15 minut. Ciepłe rogaliki obficie posyp cukrem pudrem. 

2 komentarze:

  1. Czy mogą być migdały zamiast orzechów laskowych? I czy mogą być ze skórką czy trzeba obierać?

    OdpowiedzUsuń

Print