poniedziałek, 27 listopada 2017

Ciasto piernikowe z kaszą manną i powidłami

Ciasto piernikowe z kaszą manną i powidłami 


Składniki : (blaszka 20cm x 24cm )
  •  4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki miodu, 
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 szklanka czarnej herbaty, ( mocno zaparzona z 2 torebek )
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki sody.
 Przygotowanie :

Do miski wbij jajka. Dodaj cukier. Zmiksuj całość na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlej partiami miód, olej i herbatę.  Wsyp mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do pierników. Podziel ciasto na 3 równe części. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy blat piecz osobno w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-25 minut.  

Składniki masa :
  • 1 słoiczek powideł,
  • 500ml mleka,
  • 5 łyżek kaszy manny,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 200g masła.
Przygotowanie masy :

W rondelku zagotuj 250ml mleka. Do pozostałej części mleka wsyp kaszę manną oraz cukier. Wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Energicznie połącz składniki. Ściągnij z ognia i ostudź.  Miękkie masło zmiksuj na puszysty puch. partiami dodaj ostudzoną kaszę manną. 

Przygotowanie ciasta :

Na pierwszy blat rozsmaruj pół porcji powideł i masy z kaszy.  Przykryj drugim plackiem i rozsmaruj pozostałą cześć konfitury i masy. Przykryj całość trzecim blatem ciasta i całość polukruj. 

Ciasto włóż do lodówki na minimum 3-4 godziny.  

Przepis na lukier znajdziesz tutaj : Lukier królewski  

4 komentarze:

  1. No i jutro go robię :)

    www.natalia-i-jej-świat.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie się ciasto upiekło, masa zrobiona i czekam, aż sięwystudzi mas ai przekładam :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię krem na bazie manny. W cieście piernikowym musi fajnie smakować

    OdpowiedzUsuń

Print