środa, 30 sierpnia 2017

Knedle z piernikowymi śliwkami oraz z chrupiącą posypką piernikową

Knedle z piernikowymi śliwkami 
oraz z chrupiącą posypką piernikową



Składniki ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 1 szklanka mąki pszennej ,
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko.
 Przygotowanie ciasta :

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj dłonią ciasto. 


Składniki nadzienie :
  • 800g śliwek,
  • 4 pierniki Katarzynki Kopernik,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 szklanki wody.
 
Przygotowanie nadzienia :

Do rondelka wlej miód, wodę i wrzuć pokrojone śliwki. Dodaj pokrojone pierniczki. Duś 10-15 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Śliwki przełóż przez sitko i
przetrzyj drewnianą łyżką tak, by na sitku zostały tylko skórki. Ostudź.
Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. 

Składniki posypka :
  • 60g masła,
  •  150g bułki tartej,
  • 3-4 pierniczki Katarzynki Kopernik,
  • 3 łyżki brązowego cukru.
Przygotowanie posypki :

 Na patelni rozpuść masło. Wsyp  bułkę tartą i chwilę podsmaż. Pierniczki zetrzyj na tarce i przesyp do bułki. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.

Knedle obtocz w piernikowej posypce. 



1 komentarz:

Print