środa, 1 lutego 2017

Sernik gotowany

Sernik gotowany


Składniki :
  • 1 kg sera na twaróg,
  • 4 jajka L,
  • 200g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • aromat waniliowy,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 200ml mleka,
  • 400g herbatników,
  • 1 puszka masy kajmakowej 500g,
  • posypka - orzeszki arachidowe.
Przygotowanie :

Do garnka wrzuć masło i wsyp cukier. Delikatnie podgrzej aż masło się rozpuści.  Dodaj twaróg oraz wbij jajka. Cały czas mieszaj aż całość się zagotuje - możesz użyć miksera. Budynie wymieszaj w mleku i wlej do masy serowej.Gotuj na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno ułóż warstwę herbatników i wlej 1/3 masy serowej. Czynność powtarzaj dwukrotnie. Na górze ułóż ostatnią warstwę herbatników. Puszkę kajmaku włóż do gorącej wody i gotuj 10minut aż stanie się płynna. Wylej masę krówkową na sernik i posyp orzeszkami. Całość włóż do lodówki na minimum 4 godziny. 

 

6 komentarzy:

  1. wygląda przepysznie, wspaniale <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobny,wyszedł przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszny :) No i te orzeszki mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwierzysz, że jeszcze nigdy nie robiłam gotowanego sernika...? Koniecznie muszę to nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znalazłam przepis w książce :-)
    Proszę o radę, jaki rozmiar blaszki? Zawsze mam z tym problem :-) Pozdrawiam serdecznie i życzę radosnych świąt :-)

    OdpowiedzUsuń

Print