czwartek, 29 grudnia 2016

Klopsy z fileta w sosie koperkowym

Klopsy z fileta w sosie koperkowym 


 
Składniki : 
  • 350g mięsa mielonego indyczego, 
  •  1 mała bułeczka namoczona w mleku, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • jajko,
  • bulion do gotowania.



Przygotowanie klopsiki : 
 
Do miski wrzuć mięso. Dodaj jajko i  bułkę. Uformuj pulpeciki. Gotuj w bulionie przez 10 minut.

Składniki  sos koperkowy : 
  • koperek świeży, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki śmietany, 
  • sól,
  •  pieprz.


Przygotowanie sos : 
 
Na patelni rozpuść masło. Dodaj masło i zrób zasmażkę. Wlej bulion z gotowanych pulpetów. Wymieszaj dokładnie tak aby nie powstały grudki. Zagotuj i dodaj śmietanę. Posiekaj koperek i wrzuć do sosu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 


Przygotowanie :


 Pulpety przełóż do sosu i połącz składniki. Podawaj z ryżem, ziemniakami lub makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print