środa, 3 sierpnia 2016

Zakręcone bułeczki z serem i wiśniami

Zakręcone bułeczki z serem i wiśniami 



Składniki : ( ok 10-12 szt bułeczek )

  • 500g mąki,
  • 7g drożdży instant,
  • 250ml ciepłego mleka,
  • 100g miękkiego masła,
  • 2 żółtka, ( do ciasta )
  • 3/4 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • 300g kremowego serka ( np. na twaróg, nie słodzony ),
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2-3 łyzki cukru pudru,
  • 1 żółtko, ( do masy serowej )
  • 1 szklanka wiśni, ( lub ulubionych sezonowych owoców ).
Przygotowanie :

Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy pocięte na kawałki masło. Na wolnym ogniu podgrzewamy mleko i roztapiamy masło. Do miski wsypujemy drożdże , mąkę, cukier , sól mieszany składniki. Wlewamy mleko z masłem, żółtka i wyrabiamy ciasto tak aby było jednolite. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem ściereczką na 30 minut. 

 Do miseczki dodaj ser, żółtko, cukier waniliowy i cukier puder.  Dokładnie wymieszaj składniki.

Formę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta. Na całym cieście rozsmaruj masę serową i ułóż wiśnie.  Zwiń jak roladę. Pokrój na mniejsze kawałki i ułóż obok siebie w niewielkich odstępach. Przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.  

4 komentarze:

  1. Drożdżowe bułeczki z wiśniami to jest to :) Sama też robiłam podobne i pożarłam sporą część :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo pysznie, z pewnością świetnie smakowały!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie pyszne, a jakie proste w przygotowaniu :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, że aż kręci się w głowie :D Na pewno były pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Print