czwartek, 28 lipca 2016

Gnocchi ze szpinakiem

Gnocchi ze szpinakiem


Składniki gnocchi : 
  • 1 kg ziemniaków, 
  • 100g  - 150g mąki, 
  • 1 jajko,
  •  sól.

Przygotowanie gnocchi :
 
 Ziemniaki umyj, oczyść ale nie obieraj. Gotuj w osolonej wodzie przez 30-35 minut w zależności od wielkości ziemniaków. Ziemniaki odcedź i obierz ze skórki. Jeszcze ciepłe ziemniaki zetrzyj praską do ziemniaków.  Dodaj mąkę, sól i zrób dołek w cieście, wlej roztrzepane jajko. Szybko wyrób ciasto. Uformuj niewielkie kluseczki i za pomocą widelca odciśnij wgłębienia. Gotuj w osolonym wrzątku 4-5 minut. 
 
Składniki sos szpinakowy :
  • 200g mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 2-3 zabki czosnki,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki serka mascarpone, 
  • 0,5 szklanki bulionu
  • sól,
  • pieprz.
 Przygotowanie :
 
Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Posmaż chwilę. Dodaj szpinak. Smaż chwilę co jakiś czas mieszając. Wlej bulion i dodaj serek. Duś parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 
 
Gnocchi podawaj ze wcześniej przygotowanym szpinakiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print