Zakręcone paluchy pizza
- 23-25 g drożdży
- 500g mąki
- 250 ml letniej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- sól
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut.
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto.
Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza.
Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut.
Składniki nadzienie :
- 300-400 ml sosu pomidorowego,
- mozzarella,
- czosnek,
- oregano,
- sól,
- pieprz.
Sos pomidorowy dopraw do smaku - solą, pieprzem, oregano. Dodaj przeciśnięty czosnek.
Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj sosem i posyp mozzarellą. Dłuższe boki ciasta zlep ze sobą. Nożem potnij paski około 2 cm. Każdy pasek zakręć 2-3 razy. Zakręcone paseczki ułóż na blaszce do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 15 minut.
wyglądają pięknie, bardzo lubię tego typu wytrawne wypieki, choć nieczęsto takie przygotowuję czy zjadam
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie!:) jak tylko dobiorę się do piekarnika..
OdpowiedzUsuńCzuję, że to hit każdej imprezy.
OdpowiedzUsuńSUPER
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń