poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Ciasto z rabarbarem i truskawkami

Ciasto z rabarbarem i truskawkami 


Składniki : ( blaszka 36x24cm)
  • 400g mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 200g miękkiego masła,
  •  4 żółtka.
 Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj masło, żółtka oraz śmietanę. Dokładnie połącz składniki.  Uformuj kulę, zwiń w folię i włóż do lodówki na 30-40 minut.

Ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki nadzienie :
  • 1 - 1,2 kg rabarbaru,
  • 700-800g truskawek, ( u mnie mrożonych )
  • 3/4 szklanki cukru. ( lub więcej do smaku )
 Przygotowanie nadzienia :

Rabarbar potnij na mniejsze kawałki. Wsyp cukier i postaw na mały ogień. Duś aż rabarbar będzie miękki. Dodaj truskawki i ponownie duś około  10 minut. ( ewentualnie dosyp cukier ). 

 Składniki kruszonka :

  • 4 łyżeczki masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki.
   Przygotowanie kruszonki :

 Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.


Na podpieczony spód ciasta przełóż masę rabarbarową.  Ciasto posyp kruszonka i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 35-40 minut.  


 

7 komentarzy:

  1. Takie ciasta są pyszne. Połączenie truskawek i rabarbaru idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne ciasto <3 Poproszę o kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  3. uuuu... a ja właśnie czekam, az dorwe gdzies rabarbar :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne wiosenne ciasto, ach! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. trafiłam tu przez przypadek za pomocą tegoż linka: http://stylowi.pl/24224504 i jestem totalnie zauroczona!
    przepiękne fotografie jedzenia, pomysłowe przepisy... strasznie zgłodniałam!
    na pewno zostanę stałą bywalczynią!
    dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tym ciastem przypomniałaś mi moje ukochane kruche z rabarbarem i dżemem truskawkowym:) .....

    OdpowiedzUsuń

Print