czwartek, 10 grudnia 2015

Mocno korzenne pierniczki

Mocno korzenne pierniczki 



Składniki : 
  • 1 szklanka miodu,
  • 100g cukru brązowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • przyprawa korzenna do pierników,
  • 1 płaska łyżeczka sody,
  • 250 g miękkiego masła,
  • 2 jajka L,
  • 6 szklanek mąki ( około 1,5 kg -1,6 kg mąki ).
Przygotowanie :

Do garnka wlej miód. Dodaj cukier ( biały i brązowy ), imbir, cynamon oraz przyprawę korzenną. Podgrzej aż cukier całkowicie się rozpuści. Ściągnij z ognia i dodaj sodę. Energicznie wymieszaj.  Masło przełóż do miski i delikatnie wlej gorącą masę. Wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Delikatnie ubij masę dodając po jednym jajku oraz stopniowo mąkę. Ciasto podziel na części. Rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Wytnij foremkami dowolne kształty.  Pierniczki układaj obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut w temperaturze 170-175 stopni.

Gotowe pierniczki udekoruj lukrem lub polej czekoladą. 




4 komentarze:

Print