Sałatka z pieczonym burakiem,
fetą i pęczakiem
Składniki :
- 1 szklanka kaszy pęczak,
- 3-4 szt buraków,
- 150g sera feta,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki musztardy,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie :
Buraki dokładnie oczyść i owiń folią aluminiową. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 min aż będą miękkie. Buraki zostaw w folii. Ostudzone buraki obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do kubeczka wlej oliwę, dodaj musztardę, sól i pieprz. Wymieszaj energicznie. Kaszę połącz z burakami i wcześniej przygotowanym sosem. Na górze pokrusz ser feta.
Buraka nigdy nie piekłam :)
OdpowiedzUsuń