wtorek, 8 września 2015

Jabłecznik z posypką

Jabłecznik z posypką


Składniki :
  • 500g mąki,
  • 300g masła,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 150g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1,5kg - 2 kg jabłek,
  • cukier ( ewentualnie do jabłek ).
  • cynamon.
 Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszaj. Dodaj pokrojone masło, żółtka i śmietanę.  Szybko wyrób ciasto. Podziel na 2 części i zawiń w folię. Jedną cześć wyłóż do lodówki na 40 min drugą natomiast do zamrażarki. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Odciśnij delikatnie sok z jabłek.   Wsyp cynamon i cukier ( ewentualnie ). Wyciągnij ciasto z lodówki. Rozwałkuj i włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część ciasta z zamrażarki zetrzyj na tarce i posyp jabłka. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50-55minut.   

     

7 komentarzy:

Print