Jabłecznik z posypką
Składniki :
- 500g mąki,
- 300g masła,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 150g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1,5kg - 2 kg jabłek,
- cukier ( ewentualnie do jabłek ).
- cynamon.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszaj. Dodaj pokrojone masło, żółtka i śmietanę. Szybko wyrób ciasto. Podziel na 2 części i zawiń w folię. Jedną cześć wyłóż do lodówki na 40 min drugą natomiast do zamrażarki. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Odciśnij delikatnie sok z jabłek. Wsyp cynamon i cukier ( ewentualnie ). Wyciągnij ciasto z lodówki. Rozwałkuj i włóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część ciasta z zamrażarki zetrzyj na tarce i posyp jabłka. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50-55minut.
Uwielbiam takie jabłeczniki :)
OdpowiedzUsuńJeszcze ciepły i bardzo pachnący z zimnym mleczkiem...
OdpowiedzUsuńPS. Tak tu pysznie, że dodaję do obserwowanych!
UsuńCudownie jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie ! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuń