poniedziałek, 25 maja 2015

Ciasto "wulkan"

Ciasto "wulkan" 


Składniki biszkopt :
  • 4 jajka,
  •  120g cukru,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju,
  • 100g czekolady gorzkiej.

Przygotowanie biszkopt : 

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej olej raz roztopioną czekoladę.  Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki masa straciatella :
  • 100g czekolady mlecznej ,
  • 300ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny.
Przygotowanie masy straciatella :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując. Wrzuć posiekaną czekoladę i wymieszaj składniki.

Składniki masa czekoladowa :
  • 100g czekolady mlecznej,
  •  200 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka żelatyny.
Przygotowanie masy straciatella :

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder Ubij na sztywno. Wlej czekoladę. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując. Wymieszaj składniki.

Składniki dodatkowe :
  • świeże truskawki.
Przygotowanie ciasta " wulkan " : 


Ostudzony biszkopt przekrój na pół. Pierwszą część biszkoptu ułóż na blaszce. Wyłóż na biszkopt masę czekoladową a na nią masę straciatella. Drugą część biszkoptu podziel na trójkąty i ułóż obok siebie na masie stracciatella. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki i połóż na górę torcika. Ciasto włóż do lodówki na 2-3 godziny.





8 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie !!! zjadła bym je całe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega! Super ciasto
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie świetne ciacho! Wygląda rewelacyjnie *.*
    Podobne trochę do kopca kreta ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo efektownie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zjawiskowe to ciasto Kochana ... az kusi, żeby je upiec już dziś:) ... teraz to juz mam totalną zagwozdkę co upiec na weekend:)

    OdpowiedzUsuń

Print