sobota, 24 stycznia 2015

Ciasto z jabłkami i pianką

Ciasto z jabłkami i pianką



Składniki biszkopt:  ( Blaszka 28cm x 25 cm )
  • 4 jajka, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 3/4 szklanki mąki, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
 
Przygotowanie biszkopt : 

 Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25  minut w temperaturze 180 stopni. 


Składniki masa jabłkowa :
  •  1,2 - 1,5 kg jabłek,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe,
  • 1 łyżka masła. 
 Przygotowanie masy jabłkowej :

Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W rondelku rozpuść masło i podsmaż jabłka.  Wsyp galaretki ( suche ) i mieszaj aż całkowicie się rozpuszczą. Ostudź masę. 

Składniki masa śmietankowa :


  •  400ml śmietanki 30%,
  •  4 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżeczki żelatyny.
 
Przygotowanie masa śmietankowa :

Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie (1/4 szklanki gorącej wody). Zostaw do ostygnięcia. Do miski wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Ubij na sztywno. Delikatnie wlej żelatynę ciągle miksując.


Składniki dodatkowe :
  • 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej,
  • 2-3 łyżki marmolady owocowej.
   Ostudzony biszkopt posmaruj marmoladą. Wyłóż masę jabłkową i włóż do lodówki aż stężeje. Następnie na masę jabłkową wyłóż piankę śmietankową i ponownie włóż do lodówki aż stężeje.

Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź.

Na śmietankową piankę wylej tężejąca galaretkę. Ponownie włóż ciasto na 2-3 godziny do lodówki. 


4 komentarze:

Print