środa, 28 stycznia 2015

Lany chrust

Lany chrust


Składniki :
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 150 ml mleka,
  • 2 łyżki wódki,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder.
Przygotowanie :

Żółtka z cukrem waniliowym ubij na puszystą masę. Wlej mleko i wódkę. Wsyp mąkę i dokładnie połącz składniki.Z białek ubij sztywną piankę i dodaj na masy. 

Ciasto za pomocą lejka  przelej do plastikowej butelki. W  korku zrób dziurę. Zakręć butelkę.  W garnku rozgrzej olej i wlej partiami ciasto tworząc zawijasy. Smaż na złoty kolor z dwóch stron. Chrust przełóż na ręcznik papierowy i posyp cukrem pudrem.


10 komentarzy:

  1. Super wygląda, przymierzam się do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. A jakiej konsystencji powinno być ciasto? Chyba bardziej geste niż naleśnikowe?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super pomysł z tą butelkę, nie wpadłabym na to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i przede wszystkim szybkie i łatwe do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile wychodzi chruscikow z tego przepisu ?

    OdpowiedzUsuń
  6. zależy jakiej wielkości będą chrusty :)

    OdpowiedzUsuń

Print