czwartek, 18 września 2014

Zbilansowane śniadanie to podstawa!

Zbilansowane śniadanie to podstawa!

Chyba każdy się ze mną zgodzi, że przy obecnym trybie życia, ciągłym zapracowaniu
i chronicznym braku czasu, zjedzenie zbilansowanego śniadania nie jest łatwą sprawą. Jednocześnie wszyscy wiemy, jak ważny jest ten pierwszy posiłek.



Według badań przeprowadzonych dla marki belVita w 2014 roku, znaczna część z nas, Polaków wciąż nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez śniadania. Dokładny wynik to 88% , czyli praktycznie tylko jedna osoba na dziesięć obywa się bez tego posiłku. Z drugiej strony w związku z coraz szybszym tempem życia, w naszych zwyczajach śniadaniowych można zaobserwować duże zmiany. Nadal najczęściej śniadanie zjadamy w domu, jednak coraz więcej osób decyduje się zjeść je dopiero po przyjściu do pracy lub szkoły. Zmienia się także nasze poranne menu – cenimy czas, dlatego liczy się dla nas wygoda i łatwość przygotowania, ale coraz częściej mamy ochotę na coś nowego, zamiast klasycznej kanapki z serem. Szukamy urozmaiceń, chętniej sięgamy po nowoczesne produkty śniadaniowe zawierające pełne ziarno lub owoce.



Wykres 1. Na podstawie raportu „Zwyczaje śniadaniowe Polaków – wyniki badań 2014”

Dlaczego jedzenie śniadania jest jednak takie ważne? To posiłek , którego zadaniem jest dostarczenie organizmowi po nocy niezbędnych składników odżywczych. Aby było zbilansowane, powinny się w nim znaleźć produkty zbożowe dostarczające węglowodanów, produkty mleczne będące źródłem białka i wapnia, owoce lub warzywa bogate w witaminy
i składniki mineralne oraz napój, aby zapewnić nawodnienie organizmu. Od dawna wiadomo, że spożywanie odpowiednich produktów zbożowych przyczynia się do profilaktyki chorób przewlekłych. Szczególnie ważną rolę ma tu do odegrania śniadanie, jako, że w większości krajów świata podstawą tego posiłku są właśnie produkty zbożowe. Aby śniadanie było jednak w pełni zbilansowane powinno zawierać też produkty z innych grup żywnościowych. Rzecz jasna, należy dbać o walory smakowe, które pomagają w konsumpcji.

Jak zatem powinno wyglądać zbilansowane śniadanie?
Przysłowie mówi „śniadanie zjedz jak król, obiad jak mieszczanin, a kolację jak żebrak”. Jest to prawda uniwersalna znana od zarania dziejów. Podobne zalecenia aktualnie kierują do swoich pacjentów dietetycy, którzy radzą, aby dzień rozpocząć od śniadania (nawet dość obfitego), a zakończyć skromną kolacją. Królewskie śniadanie, planowane zgodnie
z zaleceniami dietetyków powinno być spożywane regularnie, mocno urozmaicone
i bogate w produkty o wysokiej wartości odżywczej. Wartościowe i zbilansowane śniadanie powinno dostarczać ok. 25% dziennego zapotrzebowania na energię i składać się z:
-produktu zbożowego, jako źródła węglowodanów,
-produktu mlecznego, jako źródło wapnia,
-porcji owoców jako źródło błonnika i witamin,
-napoju, w celu odpowiedniego nawodnienia organizmu.

Do przygotowania śniadania można wykorzystać, na przykład ciastka belVita. To jedyne ciastka śniadaniowe, dla których udowodniono stopniowe uwalnianie węglowodanów przez 4 godziny, jako część zbilansowanego śniadania. I zostało to potwierdzone w kilku badaniach naukowych. Ich wyniki wcale mnie nie zaskakują - sama bardzo często zaopatruję się w ciastka belVita, ponieważ rano mam ważniejsze rzeczy do zrobienia niż kombinowania sobie samej śniadania. Zmiana kulturowa objęła także mnie. Nadal jest ono ważnym elementem poranka jednak na pewno nie w takiej formie jak kiedyś. Ciężko trafić, aby rodzina zasiadała wspólnie do śniadania – chociaż taka wizja jego celebrowania wydaje się piękna, jest już zupełnie nie na czasie. Nie zdała egzaminu przy obecnym porannym pośpiechu. Śniadanie łatwe do przygotowania, podania i co najważniejsze zjedzenia tam, gdzie akurat mamy na niego ochotę. Pełnowartościowe, smaczne i dające masę energii na nadchodzące godziny. Takie nowoczesne śniadanie jest wygodne i pyszne na dobry początek każdego dnia.  



A wy jak zaczynacie swój dzień? Od celebrowanego śniadania z kimś bliskim czy czegoś w biegu?



4 komentarze:

  1. pyszne:) ale nie na śniadanie tylko deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne deserki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tygodniu śniadanie jem szybko i bez zbędnego celebrowania. W weekendy lubię rozciągać je do granic możliwości - cudowne, spokojne chwile z mężem i córką. Wtedy też najczęściej jemy coś więcej niż nieśmiertelne kanapki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym mieć czas sobie szykować na śniadanko takie pyszności, bo wyglądają przecudnie.. Moje śniadanie ( o ile je w ogóle jem) ogranicza się do szklanki wody i banana, czasem pomiędzy zakładaniem spodni a czesaniem włosów, zdarza mi się podjeść garść płatków :)

    OdpowiedzUsuń

Print