niedziela, 28 września 2014

Gulasz wołowo-wieprzowy z pieczoną papryką

Gulasz wołowo-wieprzowy
 z pieczoną papryką


Składniki : 
  • 300g mięsa wieprzowego na gulasz,
  • 300g mięsa wołowego na gulasz,
  • olej,
  • 2 łyżki mąki,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,
  • 2 czerwone papryki,
  • 300g pieczarek,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe
  • 2 łyżki masła.
Przygotowanie :

Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do miski. Wsyp kminek, czosnek, pieprz i mąkę. Dokładnie połącz składniki. Podsmaż mięso na rozgrzanej patelni. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Ułóż papryki na blaszce i piecz 20-25 min aż skórka popęka. Gorące papryki owiń w folię aluminiową. Mięso przełóż do rondla i wlej bulion. Przykryj i duś do miękkości (około 40 minut).  Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Z papryki ściągnij skórkę i pokrój. Warzywa wrzuć do mięsa i duś dodatkowe 20-25 minut. Dopraw do smaku.

2 komentarze:

  1. o rany! pyszności! aż cieknie ślinka! skradnę przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się ze słowami poprzedniczki - danie faktycznie wygląda wspaniale :) Zachowuję przepis dla siebie i w najbliższym czasie przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń

Print