piątek, 9 maja 2014

Kakaowe zapiekane naleśniki

Kakaowe zapiekane naleśniki


Składniki naleśniki : 
  • 200g mąki, 
  • 50g roztopionego masła,
  •  2 jajka,
  •  2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki kakao,
  •  szczypta soli.

Przygotowanie naleśniki :
 Wszystkie składniki ubij na gładką masę.  Smaż naleśniki wylewając partiami ciasto na gorącej patelni. Usmażone naleśniki ułóż jeden na drugim.
Składniki nadzienie :
  • 200g twarogu,
  • 100g białej czekolady,
  •  300g serka waniliowego homogenizowanego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego, ( suchego )
  • cukier ( ewentualnie ).

Przygotowanie nadzienia :

Czekoladę posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie połącz aż masa będzie jednolita. Możesz dosypać niewielką ilość cukru do smaku. Każdego naleśniki posmaruj masą serową. Zwiń w rulonik i potnij na 3-4 części. Ułóż obok siebie w naczyniu do zapiekania.

Składniki masa :
  • 200ml śmietanki 30%,
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego, ( suchego )
  • 1 jajko,
  • płatki migdałów.
Przygotowanie masy :

Wszystkie składniki ubij na gładką masę. Masę wlej pomiędzy wcześniej przygotowanie naleśniki. Posyp migdałami. Całość włóż do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 

5 komentarzy:

  1. Ale bym jadła! Wygląda obłędnie! Piękna kompozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojejku, wygląda tak zachecająco, że z chęcią bym zjadła ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach znalazłam �� Dziękuje za podsunięcie pomysłu. CO prawda, na dzisiaj obiad już mam, ale jutro robię Twoje naleśniki ��

    OdpowiedzUsuń

Print